Estimades famílies, l'equip de professionals de l'SPE V01, davant la difícil situació que estem travessant volem oferir-vos algunes orientacions per si us poden ser útils per a portar millor aquests dies de quarantena amb els vostres fills.

Orientacions Servei Psicopedagògic SPE V01

Tasques escolars i propostes d'aprenentatge

En la mesura del possible cada mestre/a està proposant tasques adaptades a les peculiaritats dels seus grups , però per poder fer un assessorament òptim han de conèixer les vostres casuístiques familiars. Així que si per qualsevol raó les tasques que us proposa l'equip docent són de difícil consecució en les vostres llars, no dubteu en comunicar-ho als mestres / es. Si compten amb informació suficient de la vostra situació particular segur que us proposaran alternatives d'aprenentatge ajustades a les vostres necessitats. Que us faran la vida més fàcil. Cal destacar que la realització de tasques a casa no s’ha de convertir en un focus d'estrès i conflicte familiar i som conscients que hi han diferents casuístiques en aquests moments tant complicats, moments on és molt important tindre cura de la salut emocional de tots els membres de la familia.

Horari flexible i rutines diàries

Durant aquests dies, alguna cosa que valorem moltíssim a casa és la calma i les bones vibracions. I quants més nens tenim a casa més difícil és tenir moments tranquils on tot fluisca. Per això una eina que ens pot ser útil és establir un horari flexible de rutines, donat que aquest ens permetrà mantenir un ordre i una anticipació de les tasques a realitzar que generarà tranquil·litat i sensació de control a tots els membres de la família. És recomanable realitzar entre tots un horari visual i lúdic que no tinga massa activitats sinó pensat en franges horàries on es puguen alternar les activitats quotidianes essencials com: Exercici físic, temps d'oci, activitats d'aprenentatge i tasques de la casa.

Gestió emocional

Pel que fa a les emocions,seguirem experimentant-les al llarg de la tancada, pel que és important mantenir en tot moment possible una actitud de gratitud i expressió d'aquestes, sobretot les positives que moltes vegades ens oblidem. Seguir donant les gràcies per les xicotetes coses, demanar ajuda en les tasques, compartir emocions, el plaer de realitzar coses junts: receptes i gaudir del menjar, recordar antigues històries, veure fotos, arreglar-nos com si fóssim a sortir al carrer ... Tenir calma i no atabalar. Recordeu que no hi ha emocions bones ni dolentes, totes són necessàries, l'important és poder parlar-ne amb els teus, expressar-se amb confiança i tenir un espai on poder parlar.

Establir activitats per poder parlar i expressar-nos com:

  • Fer un diari del que sentim.
  • Deixar notes d'agraïment als altres per la casa per sorprendre.
  • Posar una caixa on cada un pot introduir notes sobre el que vol parlar o pors que tingua, i establir moments per conversar , fins i tot per a poder solucionar les dificultats de relació del dia a dia.

Que estiguem tancats no vol dir que tanquem els nostres sentiments, sinó que busquem formes de comunicar-nos positivament amb els nostres i aprofitar aquest temps, donat que normalment anem corrent d'aquí per allà, parar-nos mirar-nos als ulls i veure a qui tenim davant i gaudir. Al final de cada dia, cada membre de la familia pot dir dues coses positives de la jornada ( pot ser alguna cosa que els ha fet riure, els ha posat contents, els ha produït una sensació agradable etc) Tractant que cada dia sorgisquen coses diferents, per generar conciència de les sensacions positives que poden produir les xicotetes accions quotidianes.

Estar en contacte

Durant aquests dies els adults hem augmentat el contacte telefònic, videotrucades, whatsapp ... amb familiars i amics perquè ens ajuda a sentir-nos units. Hem de recordar que els nostres fills també necessiten saber que els seus amics i companys estan bé, així que mantenir en la mesura del possible el contacte amb ells.

Hàbits saludables

És important mantenir una rutina d'hàbits saludables per compensar l'augment de l' sedentarisme i la ruptura de les rutines habituals. Per començar, és molt important mantenir una dieta variada i saludable en la qual es done èmfasi a la ingesta de productes amb alt nivell nutricional com ara llegums, fruites, verdures...

Per motivar una conducta alimentària saludable, és recomanable comptar amb la col·laboració dels vostres fills i filles en l'elaboració d'un menú setmanal, així com en la preparació de menjars, creació de receptes de postres o plats senzills (que escriguen els ingredients, els passos, etc.).

D'altra banda, és molt important mantenir una adequada rutina de son,establint horaris específics i estables de descans. En les fases de desenvolupament i, seguint les indicacions aportades per part de l'Organització Mundial de la Salut, es recomana períodes de son d'entre 10 i 12 hores diàries per a menors d'edats compreses entre els 3 i 12 anys d'edat.

Finalment, recordar la gran importància del desenvolupament psicomotriu dels nens i nenes. És necessària l'activitat física mitjançant jocs actius a casa que ajudaran a equilibrar les seues emocions, millorarà la qualitat del seu descans i respondrà la seua necessitat natural de moviment. Saltar, donar tombarelles, ballar, fer exercicis físics ... qualsevol activitat que implique moviment i tingua un matís lúdic serà vàlida.

Ús de tecnologies controlat, dins d'un horari preestablert i pactat

Els professionals de l'educació sempre us recomanem que es redueixca en la mesura del possible l'ús de les videoconsoles, tauletes, mòbils, televisió ... però hem de ser conscients que en els temps que corren són els nostres aliats en certa mesura. Per això us recomanem acordar amb els vostres fills un augment d'hores dedicades a l'ús de tecnologies sense caure en l'ús constant de les mateixes. Segons l'edat dels nens i la seva autonomia podreu acordar més o menys temps d'ús. En general us proposem augmentar un terç més del temps habitual i proposar entre tres o quatre hores diàries sense cap dispositiu (ordinador, mòbil, tele, consola, pastilles ...), aquest temps no té perquè ser seguit però la suma total ha de ser tres - quatre hores com a mínim. Us animem a que dediqueu aquest temps a escoltar als vostres fills / es, a donar-vos molt d’afecte, a jugar, a escoltar música, a desenvolupar la creativitat a través de les manualitats, a realitzar experiments, compartir experiències ia divertir-vos en família.

Compte amb la sobreinformació

Eviteu veure les notícies a tota hora i a ser possible sense els xiquets i xiquetes presents. Es mostren imatges i paraules que poden tenir un impacte psicològic en elles i ells si son molt xicotets . Els nens més grans han d'entendre el que està succeint i que és greu, però sempre en la mesura del seu enteniment. Ja que si tenim les notícies de fons tot el dia podrien sobrepreocuparse o normalitzar-tant que no els importe, i tots dos són dolents resultats. Amb aquestes recomanacions la intenció dels professionals de l'SPE V01 és ajudar-vos a formar un gran equip en família, normalitzar en la mesura del possible aquests estranys dies i proposar formes de gaudir i aprendre junts.

Compteu amb tot el nostre suport, una gran abraçada a tots i totes.

Ens veiem prompte.

Orientadors/es SPE V01: Ángela Bordes, Gemma Claramunt, Silvia Díez, Virginia García, Isabel Gómez, Ana Mª González, Concepció Ferrer, Cristina Llopis, Víctor Ginés, Mª Dolores López, Arantxa Micó, Josefina Muñoz, Patricia Sanchis, Antonio Tirado i Llum Vidal.