Línia Metodològica
Metodologia activa i experimental
En l'etapa d'Educació Infantil confiem en METODOLOGIA ACTIVA I EXPERIMENTAL, que afavorisca les activitats on el xiquet/a siga de veritat el constructor/a del seu propi aprenentatge, a través de la gamificació.
Els pilars bàsics que fonamenten la nostra filosofia de treball son: CREATIVITAT, RESPECTE, EDUCACIÓ EMOCIONAL I FAMÍLIA. Aquests pilars es distribueixen al voltant dels següents principis metodològics:
Principis metodològics en Educació Infantil
Partir del desenvolupament del xiquet/a
El xiquet/a constitueix l'eix central de tot el procés, en la qual el docent juga un paper orientador i mediador d'extraordinària importància.
Principi d'activitat i joc
El joc és la forma natural que el xiquet/a té per a apropar-se a la realitat que li envolta, així com el mitjà idoni de relació amb els iguals. Les propostes d'activitat es fonamenten en el joc lliure i també el joc reglat o sistematitzat, en diferents tipus d'agrupacions. A la nostra aula, el joc és una constant: jocs lògic-matemàtics i de consciència fonològica, jocs per racons i/o ambients, joc com a recurs per a treballar la música, la psicomotricitat, joc de pati i jocs amb la col·laboració dels familiars.
Principi d'observació i experimentació
El xiquet/a aprèn fent, aprèn observant, aprèn amb la seua interacció amb el món natural i social. Per això, posem a la disposició dels xiquets/es diversos materials que els proporcionen experiències sensorials, programant activitats basades en l'experimentació directa i l'acció de l’alumnat.
Principi de rellevància de l'aprenentatge
Els temes i les activitats que presentem tenen un significat concret per als xiquets o xiquetes. D'aquesta forma els motivem cap a l'aprenentatge i assegurarem la rellevància d'aquests.
Principi de globalització dels aprenentatges
L'aproximació als diversos sabers bàsics presentats és global, tenint en compte la manera en què els xiquets/as d'aquestes edats es relacionen amb la realitat. Una vegada més, la nostra metodologia garanteix aquest principi globalitzador.
Principi d'individualització i socialització per una escola inclusiva
El nostre alumnat és un alumnat divers, amb necessitats i capacitats maduratives diferents. Entenem la inclusió com l'acolliment de tot l'alumnat a l'aula, tenint en compte les característiques individuals; fomentant el respecte i la igualtat d'oportunitats.
Ambient afectiu càlid i segur. Educar amb el cor
Som una escola amable, on l'emoció és la porta a l'aprenentatge despertant en el nostre alumnat la curiositat, l'interès i la seua atenció. Reconèixer les nostres emocions, gestionar-les i saber posar-nos en el lloc de l'altre són tres habilitats bàsiques per les quals cal proporcionar eines a l'aula.
Principi de col·laboració i participació de les famílies
Som conscients del valor dels familiars com un recurs educatiu importantíssim. Són múltiples les situacions de col·laboració família-escola:
Intercanvis periòdics d'informació .
Tutories personalitzades.
Acompanyament durant el període d'acollida.
Participació al llarg del curs en tallers i activitats diverses.
Reunions informatives amb les famílies.
Comunicacions a través de circulars, web família , correu corporatiu ...
A través de l'Associació de Mares i Pares.
Ambients d'aprenentatge
Criteris a l'organització d'espais
A fi que el xiquet/a, no trobe una ruptura entre l'ambient escolar i el de la llar, és important crear un clima acollidor que li estimule i li predispose per a les distintes situacions d'aprenentatge.
És important que se li oferisca un ambient ordenat i confortable que li servisca de marc referencial per a l'adquisició d'hàbits.
L'espai estarà disposat de tal forma que el xiquet/a puga accedir a les propostes amb facilitat perquè així puga manipular-les.
La flexibilitat és imprescindible en la realització de tota activitat, respectant sempre el ritme d'aprenentatge individual, així com la lliure elecció de qualsevol proposta.
En la distribució de l'espai tindrem en compte llocs dedicats a activitats individuals i activitats grupals. Al referir-nos a la utilització i disposició d'espais, no fem menció en particular de cap d'ells, ja que tot això implica a qualsevol dependència del Centre que podem utilitzar en la nostra tasca educativa: aules, corredors, pati, menjador, etc.
L'espai estarà organitzat en diferents zones d'aprenentatge que aniran evolucionant d'acord amb els interessos del nostre alumnat.
La disposició dels distints espais no ha d'interferir entre unes activitats i altres.
És molt important la nostra observació quant a la utilització dels espais, a fi de poder introduir o suprimir allò que vegem necessari.
Metodologia Educació Infantil
Què volem aconseguir?
LA MIRADA del nostre equip docent és el de tindre xiquets i xiquetes amb IL·LUSIÓ, OPCIONS I CURIOSITAT que entenguen les dificultats com possibilitats per a aprendre.
Volem formar xiquetes i xiquets feliços, competents per a la vida i capaços de viure en societat i millorar el seu entorn.
Perquè és tan important aquesta etapa?
A l’etapa d’educació infantil TOTES les INTERACCIONS SOCIOEDUCATIVES que tinguen els xiquets durant aquest període de temps TINDRAN UNA GRAN REPERCUSIÓ AL SEU DESENVOLUPAMENT COGNITIU.
Com ens ho fem?
Nosaltres com a centre tenim una FUNCIÓ EDUCATIVA i no perquè les mestres tenim alguna cosa que ensenyar-los a les xiquetes i xiquets sinó, perquè els proporcionem ELS ESPAIS, ELS MATERIALS I L’ACOMPANYAMENT NECESSARI per a que elles i ells assoleixen els seus PROPIS APRENENTATGES DE MANERA AUTÒNOMA.
Oferim un AMBIENT SEGUR per als xiquets i xiquetes, el ritme i els temps els marquen ells i a l’escola els acompanyem en l’adquisició de hàbits que els ajudaran a convertir-se en persones autònomes, segures y amb les ferramentes necessàries per a prendre decisions.
EL JOC I EL MOVIMENT COM A MOTOR D’APRENENTATGE I DE RELACIÓ. A aquesta etapa JUGUEM, JUGUEMS, SÍ. JUGUEM MOLT perquè el joc és el principal mètode d’aprenentatge. Mitjançant el JOC LLIURE ells i elles exploren i coneixen el seu entorn, a les persones i als objectes que tenen al seu voltant així es permeten conèixer-se a sí mateix i a relacionar-se amb els demés
El cicle d’educació infantil NO ES UNA PREPARACIÓ PER A LES PRÒXIMES ETAPES EDUCATIVES sinó que som educació d’ací i d’ara i es per això que la nostra feina es centra en acompanyar, respectar, comprendre i establir vincles afectius amb els nostres xiquets i xiquetes.