2 anys
Metodologia
Mitjançant la programació es preten que el xiquet/a tinga una major autonomia i independència en les seues accions, així com un desenvolupament íntegre de tots el àmbits personals.
Així doncs, considerem imprescindible per aconseguir aquests objectius, optar per una metodología activa i experimental, afavorint les activitats on el xiquet/a siga de veres el constructor/a del seu propi aprenentatge.
Un dia en la classe de 2 anys
El dia comença amb una gran benvinguda rebent als xiquets i les xiquetes amb tot l'afecte i respecte que es mereixen.
Ens asseiem en l'assemblea on veiem qui ha vingut i qui s'ha quedat a casa, quin temps fa, quin dia és… i ens coneixem una miqueta més cada dia, desenvolupant el nostre llenguatge comunicatiu. Ací les mestres ens compten el que ens han preparat per al dia. Són diverses propostes que giren al voltant de jocs manipulatius i sensorials que ens ajuden a desenvolupar la nostra motricitat fina, la nostra capacitat lògic-matemàtica, la nostra creativitat, la nostra imaginació… a través del joc cooperatiu. Tenim propostes de la Unitat Didàctica o projecte que estem treballant, de taula sensorial i experimentació, de vida pràctica…
Després arriba l'hora d'esmorzar, però abans ens llavem les mans!!
I, en acabar, ens anem al pati. Allí juguem tots junts desenvolupant la nostra motricitat grossa i passant-ho genial amb la proposta de joc del dia que ens ofereix el nostre projecte de pati interactiu.
Al entrar a classe tornem a llavar-nos les mans i arriba l'hora del canvi de bolquer. Al mateix temps, la música relaxant sona en classe, i a poc a poc entrem en calma. Ens preparem per a començar amb el joc simbòlic, amb la sessió de motricitat global o ioga, o amb la sessió de música.
I així, passant-ho genial, arriba l'hora d'anar-nos al menjador i després a fer la migdiada.
Les vesprades en el col·le són super divertides. Comencen tots els dies amb un conte d'educació emocional, per a després preparar-nos per als tallers.
El dilluns aprenem jugant en el taller d'art, on desenvolupem tota la nostra imaginació creant lliurement obres d'art amb elements de la Tardor, i aprenem a través de les obres de Joan Miró i de Andy Warhol.
El dimarts juguem en els grups interactius, on comptem amb la col·laboració de les famílies. La finalitat es tracta de individualitzar l'aprenentatge aprenent amb jocs de motricitat fina, de percepció, de creació lliure i artística i de taula de llum.
Els dimecres tenim taller d'hort (on a més de construir-ho entre tots ho anirem veient créixer) i taller de cuina, amb la col·laboració també de les famílies.
I el dijous és el torn del taller del protagonista de la setmana, on ens visita la família del protagonista per a ensenyar-nos una activitat molt divertida i gaudir a l’aula.
I finalment, molt feliços en assemblea ens acomiadem fins demà. Tot això viscut amb unes pinzellades d'amor, afecte, empatia, comunicació i moltíssimes rialles.
Benvinguda / Assemblea
En els primers anys de vida, els xiquets són criatures extremadament curioses, tot els interessa. Per això, hem de mantenir eixa capacitat de sorpresa respectant el desenvolupament individual i el ritme d’aprenentatge. L’assemblea és el moment idoni per a despertar el desig d’aprendre. Com que és la primera activitat del matí, de l’assemblea depèn, en gran manera, l’organització de tota la jornada escolar. Per aquesta raó, té un espai determinat a l’aula i s’inicia amb el mateix ritual tots els dies: les cançons del bon dia, passant llista, mirar el temps que fa...
L'assemblea d'acomiadament ocupa també un lloc destacable en el dia a dia de l'aula. En ella cantem la cançó de “cap a casa” i ens acomiadem els uns dels altres.
Jocs per racons de treball
El treball per racons és una proposta metodològica que proposa delimitar, dintre de l’aula, diferents espais on els alumnes puguen realitzar de manera simultània diferents activitats de tipus cognitiu, manipulatiu, simbòlic i artístic.
La manera en que està organitzada la classe ofereix una gran varietat de propostes a les quals els xiquets i les xiquetes poden accedir d’una forma oberta, per poder realitzar activitats autònomament, amb altres companys i companyes.
A l'aula troben propostes de jocs de motricitat fina, o de desenvolupament lògic-matemàtic, o relatiu a la Unitat Didàctica o Projecte en la qual estem treballant. A més a més, comptem amb l’espai de vida pràctica, amb la taula d'experimentació i amb multitud de material manipulatiu.
Joc simbòlic
El joc simbòlic és la capacitat del xiquet i de la xiqueta per a imitar situacions de la vida real i posar-se en la pell d'altres persones. Es tracta d'una activitat en la qual el xiquet i la xiqueta passen contínuament del real a l'imaginari.
En classe tenim molts joguets amb els quals imaginar situacions de joc: cotxes i garatge, camions, una cuina amb molts utensilis, nines i roba, animals, moltes disfresses i instruments amb els quals aprendre jugant.
Psicomotricitat gruixuda i ioga
Als 2 anys, els xiquets i les xiquetes son ja capaços de planificar les seues pròpies accions. És l'etapa del moviment, d'anar d'un lloc a un altre. Estan en contínua activitat i els agrada expressar les seues emocions a través del cos. Per a realitzar aquesta activitat dividim el grup en 2 per a poder crear jocs de moviment en xicotet grup i aprendre les tècniques de relaxació, postures i el sentir del ioga.
Música
La música forma part imprescindible del desenvolupament dels xiquets i xiquetes de 2 a 3 anys. I per això, a l'aula està implícita en cadascuna de les activitats que plantegem. A més a més, treballem un cançoner enfocat tant a les festivitats com unitats didàctiques que treballem.
L'hora del conte
Als 2 anys els agrada escoltar i contar contes. A més comencen a verbalitzar l'acció que realitzen (botar, dormir, córrer, pentinar-se). El desenvolupament del llenguatge dependrà, del seu ritme de maduresa, de l'estimulació que rep de l'exterior, de les seues experiències, del seu desenvolupament neurològic … Els contes que tenim a la classe són contes per a treballar els valors, les emocions i els sentiments.
Taller d'art
L'art està present al voltant de totes les activitats plantejades a l’aula, tant a les unitats didàctiques, els projectes de treball, al treball del contacontes i dels nostres emocions, al taller de cuina, als racons i al treball dels efemèrides. Més concretament aquest curs hem treballat la Tardor en el primer trimestre, i a Joan Miró i Andy Warhol en els dos últims.
Grups interactius
Els grups interactius són una actuació educativa d’èxit a infantil. S’emmarquen dins de les Comunitats d’Aprenentatge, que són estratègies educatives que contribueixen a superar les desigualtats, i generadors de cohesió social. És tracta de grups heterogenis de 4 o 5 alumnes on és plantegen activitats curtes (7-10 minuts). Cada grup és tutoritzat per un adult, i el mestre o mestra dinamitza el treball general de l’aula, potenciant les interaccions i l’aprenentatge entre iguals.
Taller d'hort i cuina
Al treballar a l’aula l’hort i la cuina tenim l’objectiu de eixamplar les relacions interpersonals i adquirir habilitats socials, adquirir hàbits d’alimentació saludable i estratègies per a cuinar receptes senzilles, millorar la competència comunicativa, augmentar la col·laboració i el treball en grup i millorar l’autocontrol i l’autoestima.
Taller familiar
Aquest projecte és troba íntimament lligat al moment evolutiu dels xiquets i les xiquetes de 2 anys. El seu egocentrisme està en actiu, necessiten contínuament ser protagonistes dels seus aprenentatges. Així doncs, aquest projecte ajuda a la creació d'una autoestima positiva. Inclou a la família com a principal suport afectiu.